Praćenje i kontrola pH urina pasa i mačaka

Saznajte više o ovoj jednostavnoj, brzoj, bezbolnoj analizi, koja veoma lako i u ranoj fazi utvrđuje potencijalne rizike za zdravlje Vašeg ljubimca. Na Vama je da odreagujete na prvi znak da nešto nije u redu i time sprečite dalji razvoj problema. 
 

Šta predstavlja pH urina i kako ova vrednost može pomoći našim voljenim ljubimcima?
pH urina predstavlja vrednost koja nam pokazuje kiselost urina. Na nju može uticati način ishrane, a bilo kakva odstupanja mogu biti prvi znaci infekcije ili neke druge bolesti.
Idealna vrednost, kada se smatra da je ljubimac zdrav, treba da bude oko 6,5 i za mačke i za pse. Svako odstupanje (ispod 5.5/6 je bazna sredina, iznad 7/7.5 je kisela sredina) može predstavljati pogodne uslove za razvoj bakterija, kristala, pa i kamenčića, što može negativno uticati na zdravlje ljubimca.
Ne paničite! Tokom dana vrednosti pH urina mogu varirati u zavisnosti od obroka ili usled korišćenja medikamenata. U ovom slučaju, detaljnije analize urina bi mogle biti korisne za dijagnozu. Ukoliko je pH urina konstantno van normalnih okvira, neophodno je da svog ljubimca odvedete veterinaru na dalja ispitivanja.

Kako uraditi analizu pH urina?
Lakmus probu, kojom dobijamo rezultat vrednosti pH urina, možete uraditi u ambulanti, kod odabranog veterinara. Ovaj veoma brz test nam pokazuje da li je sredina koju ispitujemo bazna ili kisela u odnosu na boju koja se pojavi na posebnom papiru poznatim pod nazivom Lakmus papir.
Kada Lakmus papir uronimo u uzorak urina, momentalno primećujemo promenu u njegovoj boji. Promena boje nam ukazuje na to da li je sredina kisela, neutralna ili bazna, pružajući nam uvid u tačnu vrednost pH iz uzorka urina našeg ljubimca.

Pratite nivo pH urina i prilagodite ishranu adekvatnim planom
Budite uvek u toku sa zdravstvenim stanjem svog ljubimca, prilagođavajući ishranu kroz BESPLATNU Farmina Genius aplikaciju i pristupom u Pet Care Program. Nakon što unesete vrednost pH urina ljubimca, utvrđenu od strane veterinara, saznaćete koja je to idealna hrana koja mu je potrebna. U odabiru hrane i pravljenju dinamičnog plana ishrane pomoći će Vam Farmina Genius savetnik. Nega Vašeg ljubimca i briga o njegovom zdravlju počinje sa nama, a Farmina Genius savetnik će sa zadovoljstvom dati svoj doprinos!

Farmina Genius stručni saveti
pH urina, se u većini slučajeva može dovesti u red pravilnom ishranom. Kontaktirajte veterinara, kako biste utvrdili vrednost, a na osnovu rezultata ćete od Farmina Genius savetnika dobiti dinamičan plan ishrane za svog ljubimca, kreiran baš po njegovim jedinstvenim potrebama.