Kako proceniti stanje telesne kondicije

Da li ste u nedoumici je li Vaš ljubimac prekomerne težine ili neuhranjen? Objasnićemo Vam kako da uradite proveru kod kuće bez potrebe za korišćenjem vage, a sve u cilju da Vaš krzneni prijatelj izgleda dobro i da se tako i oseća.
Cilj ovog članka jeste da naučite kako da najjednostavnije procenite da li je Vaš ljubimac dobrog fizičkog stanja korišćenjem tehnika za ocenu telesne kondicije.
 

Šta predstavlja Ocena Telesne Kondicije?
OTK predstavlja jedinicu mere za trenutnu procenu oblika i stanja tela Vašeg psa ili mačke.
Skala koja je najčešće u upotrebi se sastoji od 5 tačaka: izrazita neuhranjenost, neuhranjenost, idealna težina, prekomerna težina, gojaznost.
U određivanju stanja kondicije pomažu nam dva pregleda: prvi je vizuelni (odozgo i sa strane), a drugi je taktilni ili palpatorni (grudi, rebra i koren repa).

Kako uraditi ocenu telesne kondicije
Na telu ljubimca postoje specifične tačke na kojima je fokus prilikom pregleda koji treba izvršiti, kako bi znali šta dalje preduzeti. Kada ste jednom ovo uradili, dopustite Farmina Genius savetniku i svom veterinaru da se priključe u daljoj nezi.
Vizuelni pregled
Za vizuelni pregled, rebra imaju značajnu ulogu. U odnosu na stepen njihove vidljivosti i mogućnost opipavanja i brojanja, moći ćete precizno da utvrdite trenutno stanje kondicije Vašeg ljubimca.

  • Izrazita neuhranjenost: Rebra, lumbalni pršljenovi i karlica su izrazito vidljivi. Ne postoji salo koje bi se moglo napipati. Abdominalna kurvatura je naglašena.
  • Neuhranjenost: Rebra se jasno naziru i prekrivena su tankim slojem masti-sala. Gledavši odozgo linija struka je jasno vidljiva. Uočljiva abdominalna kurvatura.
  • Idealna težina: Rebra su opipljiva, bez viška masti ispod kože. Pogledom odozgo, vidi se struk iza rebara. Pogledom sa strane, abdominalna kurvatura je vidljiva.
  • Prekomerna težina: Rebra se i dalje mogu napipati, ali se oseća i višak masti-sala ispod kože. Odozgo se struk vidi, ali nije jesno definisan. Abdominalna kurvatura, takođe, nije jasno uočljiva.
  • Gojaznost: Rebra nije moguće napipati ispod velike količine sala. Masne naslage su uočljive u donjem delu leđa i kod korena repa. Linija struka jedva uočljiva.
Nakon vizuelnog i palpatornog pregleda, kako biste utvrdili količinu masnih naslaga, možete stvoriti sliku o telesnoj kondiciji svog ljubimca.
Preuzimanjem Farmina Genius aplikacije na Vaš pametni telefon, Farmina Genius savetnik će Vam biti na raspolaganju za stručne savete i podršku  Ubacite forografije svog ljubimca u aplikaciju radi dobijanja stručne procene stanja kondicije i radi daljeg praćenja.
U odnosu na dobijene rezultate, Vaš Genius savetnik i odabrani veterinar će osmisliti recept za pravilnu ishranu, koja uključuje količinu hrane, učestalost obroka i korisne savete za sigurnu i srećnu budućnost Vašeg ljubimca.

Farmina Genius stručni saveti
Izbegnite uobičajene greške!
Dugodlaki ljubimci – Tokom vizuelnog pregleda, dugodlaki ljubimci, u oku njihovih ljudskih roditelja, mogli bi da izgledaju veći nego što zaista jesu.
Indeks telesne mase – Neke rase mogu, usled genetskih predispozicija, imati više mišićne mase od drugih. Imajte ovo na umu prilikom procene.
Bilo bi dobro, da nakon svake procene, zatražite potvrdu svog veterinara.