Glikemijski indeks hrane

Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja određene vrste hrane. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom se apsorbuje tokom dužeg vremenskog perioda u odnosu na hranu sa visokim indeksom, što obezbeđuje životinji duži osećaj sitosti.
Visok glikemijski indeks, koji je povezan sa žitaricama bogatim visoko svarljivim skrobom, u vezi je sa bolestima poput gojaznosti i dijabetesa, kako kod ljudi, tako i kod životinja.
Upravo zato smo, nakon detaljnog istraživanja, proizveli N&D Grain Free, N&D Pumpkin i N&D Quinoa linije, koje su u potpunosti bez žitarica, kao i N&D Ancestral Grain liniju, sa niskim udelom drevnih žitarica (spelta i ovas), koje imaju niži glikemijski indeks od ostalih žitarica koje su u svakodnevnoj upotrebi. Njihov niski glikemijski indeks dozvoljava umereni postprandijalni glikemijski odgovor. Ove vrste žitarica imaju viši udeo hranljivih vlakana koja pomažu pri varenju i u apsorpciji namirnica, čime se jača odbrambeni mehanizam organizma.
Upotrebom žitarica poput kukuruza, veći je rizik od unosa GMO proizvoda, što je nešto suprotno nutritivnoj filozofiji Natural & Delicious.

ŠTA JE GLIKEMIJSKI INDEKS I ZAŠTO JE VAŽNO DA BUDE NIZAK?
Prirodna ishrana pasa i mačak je skoro u potpunosti bez ugljenih hidrata jer njihov metabolizam crpi energiju iz proteina i masti animalnog porekla. Kroz unos ugljenih hidrata naši ljubimci dobijaju suvišne kalorije, šta više ovim ugljenim hidratima bogato je od 40% do 60% industrijske hrane na tržištu.
Ugljeni hidrati iz žitarica, koji se tradicionalno koriste u hrani za pse i mačke, stvaraju visok energetski sadržaj poput glukoze koja izaziva brz postprandijalni porast šećera u krvi.