Sirovine

Odabir prirodnih sirovina je od izuzetnog značaja za dobijanje proizvoda koji obezbeđuje optimalan nutritivni unos i biološku vrednost za dobrobit ljubimaca. U Farmini koristimo samo najbolje proizvode naših partnera kako bismo proizveli hranu koja biološki može da ispuni što je bolje moguće nutritivne potrebe pasa i mačaka. Upravo zato u svoj našoj hrani, naročito u proizvodima Natural & Delicious i Farmina Vet Life, mi vršimo precizan odabir najboljih prirodnih sirovina, koji ne sadrže GMO i imaju životinjsko poreklo "[...] koji su pogodni za ljudsku upotrebu u skladu sa pravnim propisima, ali nisu namenjeni ljudskoj upotrebi u komercijalne svrhe [...]" [ODREDBA (EC) Br. 1069/2009 - Art. 10: paragraf a) i paragraf b)].

Otkrijte kvalitet naših prirodnih sirovina.

IZVOR PROTEINA ŽIVOTINJSKOG POREKLA
Meso koje koristimo, kao i jaja, nabavljamo od registrovanih uzgajivača i oni su pažljivo birani  jer ispunjavaju visoke standarde kvaliteta.

Pileće meso koje se koristi u Farmina proizvodima, potiče iz Italije od pilića koji se uzgajaju na otvorenom (i nisu hranjeni GMO). Koristi se isključivo meso koje je očišćeno od perija i drugih nusproizvoda lošijeg kvaliteta. Kao rezultat, sirovine koje se koriste za proizvodnju hrane imaju visoku biološku vrednost proteina, sa čak 95% svarljivosti.
Meso prepelice je lako svarljivo, bogato aminokiselinama, vitaminima B grupe i ima nizak nivo holesterola.
Pačetina je bogata prirodnim antioksidansima, gvožđem, vitaminima A1, B1, B2, polinezasićenim Omega 3 masnim kiselinama i proteinima sa izbalansiranim aminokiselinama.
Jagnjeće meso poreklom je sa Novog Zelanda. Visokokvalitetno crveno meso, odabrano je zbog visokog sadržaja esencijalnih masnih kiselina i linoleinske kiseline sa antikancerogenim osobinama, najboljeg odnosa krtine i masnoće u odnosu na druga crvena mesa.
Farmina bira meso divlje svinje iz poludivljih krda Toskane i Umbrije. Ovo veoma cenjeno crveno meso visoke biološke vrednosti ne sreće se često kao sastojak u pripremi hrane za mačke i pse.
Meso jelena ima nizak nivo holesterola, bogato je mišićnim tkivima, vitaminima B3, B6, B12. Nivo Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina gotovo je jednak kao kod ribe i orašastog voća.
Jaja sa italijanskih farmi smatraju se izvorom proteina i preporučena su zbog svoje biološke vrednosti i svarljivosti. Transportuju se sveža do naše proizvodnje i zatim se pretvaraju u prah putem procesa dehidratacije (atomizacije), koji garantuje zadržavanje svih hranljivih osobina.
Vrste riba koje ulaze u sastav Farmina proizvoda su haringa i bakalar. Ne potiču iz uzgoja već su ulovljene u moru, što garantuje visok nivo proteina i amino kiselina, a nizak nivo hlorida.

Kako bi se omogućio pravilan unos esencijalnih masnih kiselina, pojedine Farmina dijete obogaćene su taurinom, metioninom, lizinom i cisteinom. Dodavanje ovih aminokiselina pomaže pri povećanju biološke vrednosti proteina hrane u Farmina proizvodima kako bi se zadovoljile specifične potrebe različitih rasa i veličina kućnih ljubimaca.

MASTI
Masti su osnovni izvor energije kod pasa i mačaka. Izbor lipida koji se koristi za proizvodnju hrane značajan je za postizanje boljeg ukusa, kao i da bi se unele sve esencijalne masne kiseline koje su od ključne važnosti za pravilnu ishranu. Naučna istraživanja su pokazala da se samo masti životinjskog porekla dobro asimiluju i apsorbuju u metabolizam pasa i mačaka.
Farmina u pripremi svoje hrane koristi masti životinjskog porekla, pileću mast i riblje ulje.
Riblje ulje ima najpovoljniji odnos sadržaja Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina koje su veoma korisne radi njihovog antiinflamatornog dejstva. 
Polinezasićene masti (PUFA) imaju važnu ulogu u pravilnoj funkciji kože, održavaju ćelijske membrane stabilnim, zbog čega koža ima veću elastičnost i bolju zaštitu od starenja.

UGLJENI HIDRATI
Ugljeni hidrati su drugi važan izvor energije za pse i mačke, brzo raspoloživi i lako dostupni.
U našim Natural & Delicious i Farmina Vet Life proizvodnim linijama koristimo samo odabrane drevne žitarice koje nisu genetski modifikovane, ovas i speltu, krompir i pirinač. Visoka svarljivost ugljenih hidrata u Farmina hrani je moguća zahvaljujući upotrebi visokokvalitetnih sirovina koje nisu genetski modifikovane i primeni naprednih tehnoloških procesa. Upotreba drevnih žitarica, poput spelte i ovasa, obezbeđuje ravnomerniju raspodelu energije tokom celog dana.
U procesu proizvodnje koristi se ekstruder sa duplom osovinom (twin-screw extruders), koji omogućava očuvanje vrednosti hranljivih sastojaka i obezbeđuje maksimum svarljivosti hrane. Kontrola se vrši tokom svih aktivnosti u procesu proizvodnje, koja je razvijena tako da obezbeđuje potpuno odsustvo mikotoksina i aflatoksina.

VLAKNA
Kod uravnotežene ishrane, pravilan unos vlakana igra važnu ulogu u regulaciji prolaska unete hrane kroz probavni trakt.
Kao glavni izvor vlakana koja obezbeđuju dobru konzistenciju stolice, Farmina koristi pulpu repe. Pulpa repe doprinosi zdravlju creva tako što njenom fermentacijom nastaju masne kiseline kratkih lanaca koje snižavaju koncentraciju slobodnog amonijaka (sniženjem pH crevnog sadržaja), zaštitno deluju na epitel debelog creva i predstavljaju izvor primarne energije za crevne resice.
Čista celuloza, koja je upotrebljena u formulaciji nekih dijeta, je glavni izvor nerastvorljivih vlakana. To je ključno za crevnu peristaltiku i posebno je indukovano u tretmanu redukcije unosa kalorija.
Vlakna graška, visoko rastvorljiva, stvaraju želatinoznu masu u digestivnom traktu, što za rezultat ima bolju absorpciju mikronutritijenata prilikom prolaska kroz creva.
Dehidrirana lucerka je odličan izvor mikronutritijenata kao što su karotin i kalcijum.
Prisustvo materija koje su nosioci frukto-oligosaharida (FOS) mogu proizvesti pozitivne efekte u stomaku, pospešujući razvoj mlečne flore, koja pomaže u prevenciji patogenih bolesti. Upotrebom kvasca i ekstrakta bogatih mananoligosaharidima (MOS), sa dodatkom vitamina B i prirodnih antioksidanata, kao i aminokiselina i peptida koji se lako i u potpunosti apsorbuju, isključuje se mogućnost nastajanja štetnih bakterija u utrobi i stimuliše se eliminaciju toksina. Osim toga, kvasac i ekstrakti kvasca snažno utiču na razvoj i održavanje imunog sistema.
Seme psilijuma (azijska bokvica) služi kao prirodan laksativ. Zahvaljujući prirodnim smolama u njegovom sastavu, seme psilijuma pospešuje smekšavanje i povećava ukupnu količinu fekalnih masa, a istovremeno skraćuje i vreme zadržavanja hrane u organima za varenje.
Farmina poklanja posebnu pažnju uspostavljanja optimalnog odnosa vlakana podobnih za svaku rasu, vrstu i veličinu ljubimaca, kao i njihovih patoloških stanja.

VitaminI
Vitamini su veoma važan sastojak pravilne ishrane zato što pokreću biohemijske reakcije u organizmu. Svi Farmina proizvodi sadrže dovoljne količine vitamina koje su prilagođene fizičkom razvojnom dobu jedinke, uključujući i posebne formule razvijene kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje svih vitalnih funkcija. Suplementacija vitaminima sprečava njihov nedostatak u organizmu, što je u pojedinim slučajevima iskazano kroz konkretne i očigledne simptome, dok se u drugim situacijama ogleda kroz opšte slabljenje organizma.
Dodavanje vitamina u hranu uz pomoć vakuumskog oblagača, nakon procesa ekstrudacije, garantuje da su vitamini potpunosti sačuvani od termalnog stresa u cilju duže održivosti i efikasnosti (Sistem Long Life Vitamins).

MINERALI
Najveća pažnja posvećena je makro i oligo elementima, posebno balansiranim prema vrsti, starosti i psihopataloškim stanjima ljubimaca kojima su namenjeni. U pripremi posebnih dijeta za specifična patološka stanja, Farmina Pet Foods posebnu pažnju posvećuje dodavanju mineralnih jedinjenja kako bi nadoknadila specifične metaboličke deficite i/ili očuvala funkcionalnost organa.

BILJNI SASTOJCI
Farmina u svojim formulama koristi biljne sastojke poznate po blagotvornom uticaju na zdravlje organizma.
Ovi sastojci se koriste u brojnim kombinacijama, kako u linijama funkcionalne hrane, tako i u veterinarskim dijetama. Posebno se koriste jabuka, nar, borovnica, brusnica i pomorandža. U našoj hrani se nalaze i spanać, šargarepa i druge biljke poput ruzmarina, koji je bogat prirodnim antioksidansima, aloe vera, kurkuma i zeleni čaj. 
U našoj liniji funkcionalne hrane N&D Quinoa zbog svojih svojstava nalaze se i komorač, nana, artičoka, brokoli, špargla, kokos i kamilica.

Ova jedinstvena, dragocena mešavina korisnih elemenata neophodna je za zdravlje naših četvronožnih članova porodice.