Dinamična i personalizovana ishrana za Vašeg ljubimca

Mnogi roditelji kućnih ljubimaca još uvek nisu u potpunosti upoznati sa činjenicom da je obezbeđivanje pravilne hrane, u odgovarajućoj količini i sa pravim hranljivim materijama, od suštinskog značaja za obezbeđivanje blagostanja tokom celog života kućnog ljubimca.

Razotkrijmo uobičajene mitove o odmeravanju hrane

Tradicionalni način za odmeravanje hrane je da jednostavan – pročitate uputstvo za hranjenje koje se nalazi na poleđini pakovanja i pretpostavite da je količina navedena za raspon težina u okviru kojeg je i težina Vašeg ljubimca, odgovarajuća i da zadovoljava njegove dnevne potrebe. Jednostavno, ali, ovo nije tačno! Na primer, dva psa iste težine, rase, starosti, ali različitog načina života imaće izraženo različite potrebe za ishranom, zbog čega je Farmina Genius, u saradnji sa Univerzitetom Federiko II u Napulju, u Italiji, razvio softver koji izračunava dnevni kalorijski unos zasnovan na nizu promenljivih faktora koji utiču na jedinstvene potrebe kućnog ljubimca i koji se mogu menjati tokom njegovog života. Rezultat ovog softvera je dobijanje prilagođenog dinamičkog plana ishrane, koji je jedan od glavnih stubova u procesu upravljanja zdravljem.
Pošto postoji toliko mnogo promenljivih, softveru je potrebna Vaša pomoć! Što više informacija i podataka pružite, to će proračun biti tačniji. Zbog toga Vam je Vaš Genius savetnik uvek na raspolaganju putem aplikacije Farmina Genius da pruži neophodnu podršku uz topli osmeh.
Saznajmo više o nekim od najčešćih specifičnih potreba u ishrani naših voljenih kućnih ljubimaca i preduzmimo akciju!

Farmina Genius savet  
Da biste osigurali najbolje moguće rezultate za svog ljubimca, zapamtite da je svaka životna faza različita. Ne zaboravite da povremeno prilagodite dinamički plan ishrane sa svojim Farmina Genius savetnikom.
Imate li još pitanja? Pitajte me šta god želite u odeljku za ćaskanje ispod!

Nutritivne karakteristike štenaca i mačića
Tokom početne faze rasta, i štenci i mačići zahtevaju veliku količinu energije, znatno veću u poređenju sa odraslim psima i mačkama.
Štenci – Potreba za energijom iz hrane, odnosno, potrebne kalorije po kilogramu težine životinje, je do 2,5 puta veća kod štenaca do 6 meseci starosti. Za štence uzrasta od 6 do 12 meseci, potrebna energija je oko 1,4 do 1,75 puta veća u poređenju sa odraslom jedinkom.
Mačići – Potreba za energijom kod mačića, u zavisnosti od njihove starosti, viša je od potreba odraslih mačaka čak i do 150% za mačiće do 4 meseca starosti. Njihovim odrastanjem, ova se razlika u energetskim potrebama smanjuje, ali kod mačića od 9 do 12 meseci ona je i dalje viša za 50%, u poređenju sa potrebama odrasle mačke.

Ishrana odraslih pasa i mačaka
Odrasli psi – U odraslom dobu, količina hrane za uravnoteženu ishranu takođe se mora izračunati na osnovu dnevne fizičke aktivnosti. Psima koji vežbaju malo, ili ne vežbaju uopšte, potrebno je od 10% do 25% manje kalorija u poređenju sa veoma aktivnom odraslom jedinkom.
Potrebe za ishranom su veće su ukoliko Vaša kuja očekuje prinovu ili doji – u ovim životnim periodima potrebno da im je hrana stalno dostupna – buduća majka ili majka sama će prilagoditi količinu svojim trenutnim, specifičnim potrebama.
Odrasle mačke – Kada mače preraste u odraslu mačku, važno je prilagoditi dnevne količine hrane. Na primer, mačke koje nisu sterilisane / kastrirane, a posebno one koje imaju priliku da izlaze i provode vreme napolju, moraju da unose više proteina i masti u poređenju sa sterilisanim / kastriranim mačkama. Zato je od izuzetne važnosti odabrati pravu hranu za svaku životnu fazu i njene osobenosti.
Za gravidne mačke i mačke koje doje, hrana se ostavlja na volju, jer će one prirodno regulisati svoje dnevne potrebe kako bi obezbedile potrebnu energiju za sebe i svoje potomstvo.

Ishrana sterilisanih / kastiranih pasa i mačaka
Sterilisani / kastrirani psi neprekidno se suočavaju sa povećanjem telesne težine, jer njihove potrebe za energijom iz hrane posle sterilizacije opadaju. Da bi se izbeglo brzo dobijanje na težini, treba uvesti dijete sa više vlakana, odnosno, hranu sa manjom energetskom vrednošću. Ishrana hranom sa nižim glikemijskim indeksom obezbeđuje osećaj sitosti, čime se smanjuje potreba za unosom hrane, te se na taj način reguliše i telesna težina.
Sterilisane / kastrirane mačke imaju niže potrebe za energijom, jer izostanak ponašanja koje dovodi do reprodukcije prirodno smanjuje fizičku aktivnost mačaka, a hormonske promene do kojih dolazi sterilizacijom usporavaju metabolizam kod životinja. Zato je potrebno u ishranu uvesti manje kaloričnu hranu. U ovim situacijama treba strogo kontrolisati količinu hrane, jer je mogućnost da mačka dobije višak kilograma mnogo veća.

Ishrana starijih pasa i mačaka
Stariji psi – Faza starosti kod pasa počinje oko 10. godine za pse malih i srednjih rasa, dok ona kod pasa velikih rasa počinje oko njihove 8. godine, zbog kraćeg životnog veka. Neki stariji psi imaju tendenciju da postanu selektivniji po pitanju hrane, te stoga idealna količina hrane uvek mora da sadrži ispravne makronutrijente. Nasuprot tome, neki psi su podložni debljanju zbog nedostatka fizičke aktivnosti i sporijeg metabolizma.
Starije mačke – Starije mačke imaju tendenciju da značajno smanje fizičku aktivnost, a provode mnogo više vremena spavajući. Ovakvo smanjenje trošenja kalorija zahteva ishranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem proteina.

Pratite promene i prilagođavajte plan ishrane potrebama svog ljubimca
Uvideli smo da svaki ljubimac, u različitim životnim fazama, ima svoje posebnosti koje zahtevaju specifičnu uravnoteženu ishranu, kao i da je za planiranje ishrane neophodno uzeti u obzir sve promenljive parametre.
Želite da napravite dinamičan plan ishrane, ali ne znate odakle da počnete? Farmina Genius je uz Vas! Počnimo tako što ćete BESPLATNO preuzeti aplikaciju Farmina Genius i uključiti svog ljubimca u Program upravljanja zdravljem. Zajedno sa svojim Farmina Genius ksavetnikom, moći ćete da kreirate dinamičan tok akcije za svog ljubimca, koja podrazumeva izbor idealne hrane, količinu za hranjenje i druge korise savete, u zavisnosti od njegovog životnog doba, i trenutnog stanja. Nakon toga, Vaš veterinar imaće sve podatke potrebne da utiče na sve aspekte u vezi sa njegovim zdravljem.