Žašto Vaš pas ima dijareju?

Žašto Vaš pas ima dijareju?

Kao i kod ljudi, dijareja može biti uobičajen gastrointestinalni poremećaj i kod pasa. U zavisnosti od kućnog ljubimca, može se razlikovati po učestalosti i uzroku.
U ovom članku Genius Tips pregledaćemo neke od glavnih uzroka i savete koji će Vam pomoći da bolje razumete i rešite ovaj problem.

Glavni uzroci dijareje kod pasa
Dijareja je bolest creva koja rezultira vodenim i čestim pražnjenjem creva.
Uzroci mogu biti različiti, od nepravilne ishrane i netolerancije na hranu do infekcija i parazita.
Postoji mnogo razloga zašto pas može imati dijareju, ali među najčešćim uzrocima su:
  • Prelazak na novu hranu ili ishranu: Prelazak na novu marku hrane ili promena ishrane može dovesti do gastrointestinalnog poremećaja ako se prelazak izvrši brzo. Uvek se preporučuje postepena tranzicija (obično 10 dana) kako bi se ljubimac naviknuo na promenu. Za više informacija o tome kako pravilno preći između različitih brendova hrane, kontaktirajte Farmina savetnika.
  • Hrana koja nije predviđena za pse: Vaš ljubimac je možda pojeo nešto loše za njegov probavni sistem kao što je smeće, ljudska hrana kao što je čokolada ili čak strani predmet. Ako sumnjate da je Vaš ljubimac progutao nešto štetno, odmah ga odvedite veterinaru.
  • Alergija ili netolerancija na hranu: Vaš ljubimac može biti alergičan na određeni sastojak u hrani i ne može pravilno da svari.
  • Bolest, infekcije ili paraziti: Ponekad dijareja može biti znak ozbiljnije zdravstvene zabrinutosti i može biti uzrokovana prisustvom parazita (kao što su crvi ili drugi organizmi), infekcija (virusnih ili bakterijskih kao što su salmonela, kuga ili parvovirus) ili bolesti (kao što je bolest jetre i bubrega). Ako je dijareja Vašeg ljubimca uporna i praćena drugim simptomima, uvek posetite veterinara.
  • Fizičke reakcije takođe mogu izazvati dijareju. Na primer: iznenadne promene temperature, kao što je izvođenje Vašeg psa na zimsku hladnoću, može dovesti do stresa njihovog probavnog sistema što može izazvati dijareju.
Kako lečiti dijareju Vašeg psa?
Iako nećete moći da sprečite pojavu dijareje, postoje nekoliko korisnih saveta za pravilno upravljanje ovim problemom:
  • Imajte strpljenja: dijareja je česta, dosadna I uporna. Ali u većini slučajeva, to će se rešiti samo od sebe.
  • Proverite boju: uvek proverite boju stolice Vašeg ljubimca. Ako primetite bilo kakvo odstupanje od norme ili prisustvo mrlja od krvi, odmah se obratite svom veterinaru. Potrebna Vam je pomoć u razumevanju značenja različitih boja izmeta? Pročitajte članak na tu temu.
  • Održavajte svog ljubimca hidriranim: kod dijareje Vaš ljubimac takođe gubi vodu. Uvek proverite njegovu posudu i da li je sveža voda uvek dostupna.
  • Pratite ponašanje Vašeg psa: ako primetite da se njegovo raspoloženje ili ponašanje pogoršalo, potražite savet veterinara.
Podrška Vašeg Genius savetnika
Ako imate bilo kakvu zabrinutost u vezi sa trenutnim stanjem Vašeg ljubimca koji pati od dijareje, imajte na umu da uvek možete računati na dragocenu podršku Vašeg Farmina Genius savetnika, koji će Vam pomoći da odredite najbolji način delovanja, kao i najidealniju hranu za Vašeg krznenog prijatelja. U ovom slučaju, preporučuje se N&D Quinoa Digestion hrana, kako biste pomogli da se probavni sistem Vašeg psa normalizuje.

N&D Quinoa Digestion