Šta boja izmeta govori o zdravlju Vašeg psa

Šta boja izmeta govori o zdravlju Vašeg psa

Kao roditelj kućnog ljubimca, verovatno ste upoznati sa fiziološkim potrebama Vašeg psa. Ali da li ste znali da praćenje stolice Vašeg ljubimca može otkriti važne informacije o unutrašnjem zdravlju Vašeg ljubimca?
Osim konzistencije, stolica Vašeg psa može biti u različitim bojama, a one mogu ukazivati na normalnu aktivnost creva, jednostavne promene u ishrani ili čak potencijalne probleme.

U ovom članku ćemo istražiti različite boje izmeta koje Vaš pas može da ima i šta bi one mogle da znače za njegovo zdravlje i zašto je važno da imate naviku da pogledate kakva je stolica Vašeg psa pre nego što je bacite.

Kako bi trebala izgledati idealna stolica
Pre nego što nastavimo dalje sa različitim bojama i njihovim značenjem, hajde da pogledamo koji su osnovni standardi zdrave stolice:
  • Trebala bi da bude braon.
  • Čvrsta, ali i mekana u isto vreme.
  • Proporcionalno količini hrane koju pojede kućni ljubimac.
  • Bez ikakvih mrlja
Da li Vam gore navedeno zvuči poznato?
Nadamo se da da. Hajmo sada da prođemo kroz sve moguće boje sa kojima se Vaš ljubimac može susresti.

Boje i značenja
Braon – Ova boja se smatra zdravom, što ukazuje na dobro izbalansiranu ishranu i pravilno varenje. Kada je izmet Vašeg šteneta ove boje, možete biti sigurni da njihov gastrointestinalni trakt funkcioniše kako treba.

Zelena – Ako primetite zelenu stolicu kod Vašeg psa, velike su šanse da je Vaš ljubimac možda pojeo previše trave ili zelene hrane, što može dovesti do pojave ove boje u izmetu. Posmatrajte ponašanje svog psa i ako se zelena stolica nastavi, konsultujte se sa svojim veterinarom, jer može biti uzrokovano ozbiljnijim oboljenjem žučne kese ili jetre.

Žuta - Žućkasta stolica može biti rezultat brzog prolaska hrane kroz probavni sistem. Uobičajeni razlozi za ovu boju uključuju stres, promene u ishrani ili manje stomačne tegobe. U većini slučajeva, žuta boja bi trebalo da se reši sama. Međutim, ova boja takođe može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su bolesti jetre ili žuči. Ako je stolica Vašeg psa duži vremski period žućkaste boje, preporučuje se pregled kod veterinara.

Narandžasta - Narandžasta nijansa u izmetu Vašeg psa može biti rezultat konzumiranja određene hrane sa narandžastim pigmentima. Međutim, ako se ova boja pojavljuje duži vremenski period i nije povezana sa njihovom ishranom, neophodno je konsultovati se sa veterinarom. Neobjašnjivi narandžasti izmet može ukazivati na osnovne zdravstvene probleme, kao što su problemi sa jetrom ili žučnim putevima ili žučnom kesom.

Crvena – Prisustvo crvenih ili crvenih pruga na izmetu Vašeg psa može biti indikacija sveže krvi u stolici. Može biti uzrokovano crevnim krvarenjem ili gutanjem nečega što je izazvalo iritaciju ili povredu. Crvena boja u izmetu predstavlja crvenu lampicu i trebalo bi da kontaktirate svog veterinara radi detaljnog pregleda i dijagnoze.

Siva - Siva ili bleda stolica može ukazivati na probleme sa digestivnim sistemom i apsorpcijom masti. Problemi mogu nastati zbog jetre, pankreasa ili žučne kese psa. Odmah potražite savet veterinara da biste rešili potencijalne zdravstvene probleme.

Crna - Izmet crne boje kod pasa može ukazivati na prisustvo krvi u njihovoj stolici. Ovo može biti znak krvarenja u gornjem delu gastrointestinalnog trakta, što zahteva hitan predleg. Ako primetite crnu stolicu kod Vašeg psa, nemojte odlagati, odmah potražite savet veterinara kako biste utvrdili uzrok i odgovarajući tretman.

Pratite stolicu Vašeg ljubimca na vrlo jednostavan način
Informisanost o različitim bojama stolice Vašeg psa može Vam pomoći da rano identifikujete potencijalne probleme, i time ćete obezbediti da Vaš krzneni prijatelj dobije pravovremenu veterinarsku negu. Redovno praćenje stolice Vašeg psa, zajedno sa dobro izbalansiranom ishranom i rutinskim veterinarskim pregledima, doprineće njihovom srećnom i zdravom životu. Ovo se može lako postići uz pomoć Farmina Genius aplikacije i Vašeg Farmina Genius savetnika. Preuzmite aplikaciju da biste lako pratili sve promene.

Saznajte više