Briga o gravidnoj mački

Briga o gravidnoj mački

Dolazak malih mačića je uzbudljivo iskustvo! Graviditet kod mačaka traje nekoliko nedelja i u tom periodu možete primetiti promene u ponašanju. U ovom članku na blogu istražićemo šta treba znati graviditetu kod mačaka, koliko traje i kako brinuti o gravidnoj mački.

Trajanje graviditeta kod mačaka
Graviditet kod mačaka traje oko 63-65 dana, što je otprilike 9 nedelja. Slično kao kod ljudi, mačke mogu da se porode malo ranije ili malo kasnije, pa je važno da budete spremni! Ovaj period može da se razlikuje zbog različitih faktora kao što su rasa, starost i broj mačića koje mačka nosi. Nastavite sa čitanjem da biste saznali više!

PRUŽANJE NEGE VAŠEM LJUBIMCU

Ishrana
Pravilna ishrana je ključna za zdravlje Vaše mačke i njenih budućih mačića. Preporučljivo je preći na ishranu namenjenu gravidnim mačkama, pažljivo formulisanu da zadovolji povećane potrebe za energijom i hranjivim materijama, kao što su proteini, kalcijum i folna kiselina.
Kalcijum je ključan za razvoj mačijeg skeleta, dok folna kiselina neophodna za pravilan razvoj fetusa. Omega-3 masne kiseline su takođe važne za razvoj nervnog sistema mačića.

Prilagođavanje ishrane tokom graviditeta je ključno kako bi se održala njena težina. Evo jednostavnog plana ishrane:
  • Od 1. do 5. nedelje, držite se istog rasporeda obroka. Ne menjajte količinu hrane ili način na koji je hranite.
  • Od 5. do 7. nedelje, u ovom periodu povećavajte porcije hrane i možete podeliti obrok na više manjih obroka.
  • Kada prođe tih prvih nekoliko nedelja, možete pustiti mačku da sama reguliše koliko jede. Ovo znači da uvek treba da ima dostupnu hranu, tako da može da jede kad god je gladna.
Birajte hranu koja će joj dati energiju, kao što su N&D Prime (za mačiće i odrasle mačke), N&D Pumpkin ili N&D Ocean.
Ne zaboravite da se konsultujete sa veterinarom. Oni Vam mogu pomoći da odaberete pravu hranu za Vašu mačku, uzimajući u obzir njene specifične potrebe. Takođe, možete se obratiti i Farmina savetniku za ishranu koji Vam može pomoći da prilagodite plan ishrane Vaše mačke.

Redovni veterinarski pregledi
Veterinarski pregledi su od izuzetne važnosti u praćenju graviditeta Vaše mačke i rešavanju eventualnih komplikacija. Rano prepoznavanje problema može poboljšati zdravlje kako majke, tako i malih mačića. Tokom ovih pregleda, veterinar može potvrditi graviditet, proceniti broj mačića (što utiče na ishranu tokom graviditeta i perioda laktacije) i oceniti zdravstveno stanje mačke. Dijagnostički testovi poput ultrazvuka pružaju detaljnije informacije o graviditetu. Takođe, veterinar može dati smernice o prilagođavanju ishrane mačke i pružiti savete o pripremi za nadolazeći porođaj.

Ponašanje mačke
U toku graviditeta, mačke pokazuju različite promene u ponašanju. Dok neke postaju nežnije, druge mogu postati agresivnije ili pokazivati zaštitničke instinkte. Važno je da u ovom periodu obezbedite miran kutak, naročito ako je mačka navikla da boravi napolju.
Kako graviditet odmiče, mačka počinje sa pravljenjem “gnezda“ za porođaj, tražeći tih i mrian prostor za pripremu za porođaj. Jako je važno da joj obezbedite miran kutak. U poslednjim nedeljama, mačka će tražiti "gnezdo" za mačiće. Bitno je da prostor bude miran, izolovan od buke, pružajući mački osećaj sigurnosti. Mačke vole topla, slabo osvetljena mesta, zato razmislite o postavljanju kutije za “gnežđenje” na mirnom mestu gde se mačka može opustiti i pripremiti za porođaj. Takođe, možete joj obezbediti i infracrvenu lampu za dodatnu toplinu.

Hidratacija
Gravidna mačka ili mačka u periodu laktacije ima povećanu potrebu za unosom vode, a deficit može izazvati raznorazne komplikacije. Učinite da joj posuda sa vodom bude što dostupnija. Razmilsite o uvođenju  vlažne hrane u njen plan ishrane kako biste osigurali dovoljan unos tečnosti. Ako primetite znakove dehidracije, kao što su umor ili iritacija očiju, odmah se obratite veterinaru. Pravilna hidratacija je ključna za opšte zdravlje mačke, posebno tokom graviditeta i perioda laktacije.

Praćenje i priprema
Kako se približava vreme za porođaj, važno je obratiti pažnju na njene promene u ponašanju. Ako primetite da je postala nemirnija, traži mesto za “gnežđenje” ili često mjauče, to su znakovi da će uskoro poroditi. Da biste joj pomogli, pripremite joj miran kutak za porođaj. Stavite čiste peškire na mesto gde će se porađati I jastuče. Kutija u kojoj će se poroditi treba da bude dovoljno velika da se može udobno smestiti i osećati sigurno. Bitno je da znate kako izgleda proces porođaja i koji su znakovi da je sve u redu. Ako primetite nešto neobično ili ako porođaj traje duže nego što očekujete, odmah kontaktirajte veterinara.

Znanje i priprema
Kada se Vaša mačka priprema za mačićanje, biti dobro informisan i pripremljen je ključno. Briga o njoj zahteva pažljivo posmatranje i brigu o svakom detalju kako bi se osiguralo da ona i njeni mačići budu zdravi i srećni. Razumevanje koliko traje trudnoća kod mačaka i primena pravilne nege pomažu Vam da budete spremni za dolazak novih članova Vaše porodice. Redovne posete veterinaru, pravilna ishrana i stvaranje mirnog okruženja su od suštinskog značaja kako bi sve proteklo kako treba.