Razumevanje deklaracija na hrani za kućne ljubimce – 6 korisnih saveta kako da odaberete kvalitetnu hranu uz pomoć deklaracija

Razumevanje deklaracija na hrani za kućne ljubimce – 6 korisnih saveta kako da odaberete kvalitetnu hranu uz pomoć deklaracija

Izbor pravilne hrane za Vašeg ljubimca igra ključnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja i sreće. S obzirom na veliki izbor na tržištu, veoma je važno da znate kako se čitaju deklaracije sa pakovanja hrane za kućne ljubimce, kako biste odabrali najbolji proizvod.

Tema je složena, s obzirom na različite propise koji se primenjuju u različitim delovima sveta. Na primer, u Evropi postoje evropski propisi i FEDIAF standardi, dok su u Sjedinjenim Američkim Državama relevantni FDA propisi i smernice AAFCO-a. Kako bismo Vam olakšali proces, izdvojili smo šest korisnih saveta koji će Vam pomoći da donesete pravu odluku.

Analizirajte sastav: Kada birate hranu za svog ljubimca, prvi korak je da je analizirate sastav. Na listi sastojaka, ključne komponente hrane su navedene u opadajućem redosledu po zastupljnenosti. Veoma je važno da se ne fokusirate samo na prvi sastojak. Već biste trebali da analizirate sve sastojke zajedno. Važno je znati da se težina svakog sastojka računa pre nego što se hrana proizvede.

Šta predstavlja analitički sastav: Nakon što analazirate sastav, sledeći korak je da procenite nutritivne vrednosti. Ovaj korak Vam pruža korisne informacije i pomaže Vam u odaniru hrane za Vašeg ljubimca. Kroz ovu analizu, možete utvrditi koliki je procenat proteina, masti, vlakana (i drugih nutrijenata) prisutan u hrani, što Vam omogućava da utvrdite da li hrana odgovara potrebama Vašeg ljubimca. Na primer, kada tražite kvalitetnu hranu, onu koja ima visok sadržaj proteina. Ukoliko ljubimac ima problema sa težinom ili sa varenjem, važno je da hrana sadrži odgovarajuću količinu vlakana.

Analiza sastava i analitičkog sastava: Ovaj korak Vam omogućava da jasnije razumete kako sastojci utiču na analitičke vrednosti, što Vam olakšava da procenite kvalitet hrane koju birate za svog ljubimca.

Transparentnost: Dajte prednost deklaracijama koje jasno navode svaki pojedinačni sastojak. Izbegavajte deklaracije koje sadrže opšte termine kao što su „zrna” ili "nusproizvode klanične industrije".

Proverite glavni izvor protetina: proverite da li su proteini životinjskog ili biljnog porekla. Proverite da li su mahunarke i ostalo povrće bogato proteinima uključeni u sastav hrane. Treba imati na umu da biljnim proteinima često nedostaju esencijalne aminokiseline, kao što je taurin, potreban za pravila rast i razvoj pasa i mačaka.

Doziranje hrane: Ove preporuke su opšte smernice, jer ne uzimaju u obzir individualne faktore kao što su rasa, ponašanje, starost, način života i specifičnosti svake jedinke.
Uz podršku Farmina savetnika, možete dobiti plan ishrane prilagođen potrebama Vašeg ljubimca.

Razumevanje deklaracija na hrani za kućne ljubimce može biti prilično komplikovano, ali verujemo da će Vam ovi šest saveta olakšati da odaberete kvalitetnu hranu.
Prateći ove smernice, biće Vam lakše da razumete deklaracije na pakovanjima hrane za kućne ljubimce, što će Vam omogućiti da budete sigurni da Vaš ljubimac jede hranu koja je nutritivno uravnotežena i prilagođena njihovim posebnim potrebama.