Štene u domu

Odluka da usvojite štene, jedna je od najlepših koju ste doneli, i čini se iz ljubavi, ali i sa velikom odgovornošću jer će to štene biti u vašem domu dugi niz godina. Kada štene dođe u novi dom, to je trenutak prave radosti. Ipak potrebno je obratiti dosta pažnje na njegov dolazak.
Javiće se brojne sumnje, naročito ako štene dolazi u Vaš dom po prvi put. Izuzetno je bitno stvoriti bezbedno i ugodno okruženje kako bi se štene prilagodilo novom domu, ali isto tako je potrebno pozabaviti se i drugim aspektima poput zdravlja, ishrane i vaspitanja šteneta. Zato par dobrih saveta nikad nije na odmet.

PRVI KONTAKT
Za štene će sve biti novo: okruženje, mirisi, zvuci i ljudi koji ga okružuju. Zbog toga je važno da prvi kontakt sa novim okruženjem ostavi utisak mira i sigurnosti. Štene će biti zbunjeno, postepeno će se upoznavati sa novim okruženjem, te mu je zato potrebno mesto na kojem će se osećati sigurno i ugodno. Upravo zato je važno da i kućica ne bude mesto koje će štene vezivati za kažnjavanje, nego prijatno mesto: zato ga nikada nemojte posle kažnjavanja slati u kućicu. Da se ne bi osećalo usamljenim kada Vi niste tu, u kućicu možete da stavite parče tkanine koje miriše na vas.
Ukoliko usvojite štene, prve noći će biti malo teže jer će mališa verovatno imati problema prilikom navikavanja na novi dom. Vaša je dužnost da učinite da se oseća bezbedno i sigurno.
Nikada nemojte da dopustite da štene spava na podu, jer je hladno. Radi mirnog odmora, možete prostirku za spavanje da stavite blizu sata koji otkucava; potpuna tišina može da uznemiri štene, dok će otkucaji sata učiniti da se oseća bezbednim kao da je u društvu.

KAKO SE PONAŠATI SA ŠTENETOM
Štene će zahtevati svu Vašu pažnju, morate biti strpljivi i učiti ga prvo pravilima dobrog ponašanja unutar kuće polako i bez prestanka. Evo nekoliko saveta kako da naviknete štene na novo okruženje na pravi način.
Morate da budete strpljivi i da učinite da štene razume, postepeno, da ne sme da pravi nered po kući, niti da grize i žvaće sve što nađe oko sebe. Česta pojava je da kučići ne mogu da kontrolišu svoje potrebe, kao i da gutaju sve što im se nađe na putu tokom upoznavanja okruženja. Srećom, ove navike će nestati tokom odrastanja.
Odmah na početku (tokom prva 2-3 dana po dolasku) je neophodno odlučiti gde će pas živeti, kao i u koje prostorije će smeti da ulazi, gde i kada će jesti i spavati. Ove navike bi trebalo da postanu deo njegove svakodnevne rutine.

VASPITANJE ŠTENETA
Važno je skloniti sve što štene može da uništi ili polomi, a ostaviti mu na raspolaganju predmete i igračke koje će kroz igru podsticati njegovu znatiželju i radoznalost.
Štene ima znatno više energije i drugačije psihološke potrebe. Iz tog razloga, u ovoj ranoj fazi života, moraćete da uvedete češće šetnje i prilike za igrom i druženjem sa drugim psima, kako štencima, tako i odraslim psima.
Tokom prvih par meseci tokom odrastanja prilikom šetanja poželjno je štene držati na povocu. Sasvim je moguć da će ga nepoznati zvuci uplašiti, što bi moglo da proizvede reakciju koju nećete biti u mogućnosti da iskontrolišete (primera radi, da istrči na ulicu).

ZDRAVSTVENE PREDOSTROŽNOSTI
Po zakonu svako štene mora da se vakciniše i čipuje. Takođe, bili bi izuzetno korisno ukoliko bi štene imalo ogrlicu sa priveskom na kojem bi pisalo njegovo ime i broj telefona, u slučaju da se otrgne i pobegne.

ODGOVARAJUĆA ISHRANA
Najpogodnije je da se štene hrani tri puta dnevno (ujutro, u podne i uveče) i NE preporučuje se šetanje odmah nakon hranjena jer ovo može da izazove niz problema u digestivnom traktu. Preporučuje se odlazak u šetnju tek nekoliko sati posle jela.
Saznajte više o hrani Natural & Delicius Puppy koja je osmišljena posebno za potrebe vašeg šteneta.
> N&D Prime PUPPY Mini
> N&D Prime PUPPY Medium & Maxi
> N&D Low Ancestral Grain PUPPY Mini
> N&D Low Ancestral Grain PUPPY Medium & Maxi
> N&D Ocean PUPPY Mini
> N&D Ocean PUPPY Medium & Maxi
> N&D Pumpkin PUPPY Starter
> N&D Pumpkin PUPPY Mini
> N&D Pumpkin PUPPY Medium & Maxi