Značaj prirodne konzervacije

Svi Farmina Vet Life i Natural & Delicious proizvodi se konzerviraju isključivo korišćenjem prirodnih antioksidanata (bogati ekstraktom tokoferola) koji čuvaju kvalitet naše hrane na potpuno prirodan način.
Konzervansi, a naročito antioksidanti, su sastojci koji imaju sposobnost odlaganja, čuvanja, smanjenja ili čak eliminacije procesa oksidacije koja šteti hrani. Još od davnina, uglavnom u toplijim predelima, ljudi su koristili sastojke koji su imali sposobnost očuvanja hrane, naročito začine koji su među retkima efikasno čuvali hranu i sprečavali propadanje.

Pojedini sastojci hrane veoma lako mogu da oksidiraju: masti, generalno, imaju veliku tendenciju da gube elektrone i da se samooksidiraju što vodi ka promeni boje, ukusa, teksture, kvaliteta i bezbednosti hrane. Primera radi, oksidacija može da izmeni masne kiseline (EFA) ili vitamine rastvorljive u mastima što će rezultirati u velikim promenama u kvalitetu hrane, dok stvaranje nestabilnih isparljivih jedinjenja i hidroksi kiselina može da utiče na aromu i ukus. Prehrambeni antioksidanti čuvaju hranu i imaju pozitivan uticaj na životinje koje ih jedu: na nivou organizma antioksidanti mogu da smanje štetu prouzrokovanu slobodnim radikalima i, generalno, slobodnim radikalima kiseonika (ROS) i dodatno oni neutrališu starenje ćelija, smanjuju rizik od početka razvoja hroničnih i degenerativnih bolesti, koje su često povezane sa oksidativnim stresom.

Naš cilj očuvanja prirodnog u hrani je tako ostvaren kroz zamenu klasičnih veštačkih antioksidanata isključivo prirodnim. Veštački konzervansi poput BHA i BHT mogu da imaju negativan uticaj na zdravlje naših ljubimaca, iako se neki od njih pojavljuju samo nakon dugog vremenskog perioda ili kao rezultat akumulacije.

Sintetički antioksidanti se razvijaju od 1940. godine sa ciljem stabilizacije ulja I sprečavanja užeglosti. Generalno, oni imaju mnogu bolju antioksidativno delovanje i veću bioraspoloživost od prirodnih antioksidansa.
TBHK, BHA, BHT su veštački antioksidanti, koji se uglavnom koriste u hrani, ali je njihov uticaj na zdravlje kontroverzan. Brojne studije su pokazale korelaciju između unosa tih sastojaka, kao i neke promene u organima životinja koje su ih unosile, pogotovo pri većim dozama.
 
Literatura ukazuje na sporedne efekte kao što su hromozomske nepravilnosti, uticaj na sintezu prostaglandina i imuni odgovor, poremećaj apetita; smanjena kontraktilnost glatkog i srčanog mišića i uticaj na lipidni metabolizam ; poremećaj u metabolizmu lipida; izazivanje nastanka raka želuca, bešike, štitne žlezde i pluća; citotoksični efekat želuca i jetre, štitne žlezde, nadbubrežne žlezde i pluća.

To su razlozi zbog kojih smo se odlučili da u naše formule dodamo isključivo prirodne antioksidanse koji se nalaze u prirodnim izvorima, i  zato sadrži karotenoide, retinoide (vitamin A), bioflavonoide (citrin), polifenole (hidroksitirizol), tokoferol (vitamin E) i askorbinsku kiselinu (vitamin C), koji se dodaju kako tokom skladištenja svežih sirovina, tako i pripremljenim proizvodima. Dosta povrća je prirodno bogato antioksidantima, kao što su žitarice (ovas), cvekla i krompir, razno voća, poput nara i pomorandže, ali uglavnom bobičasto voće (borovnice, kupine) i zeleni čaj.

Prirodni antioksidanti mogu da se dodaju hrani u većim količinama nego veštačka, jer su sigurniji. Iako ovo kompaniji koja ih koristi stvara veće troškove proizvodnje, opravdano je višim nivoom zdravlja.
 
Konačno, kao dodatnu garanciju idealne i savršene očuvanosti, svi Farmina Vet Life i Natural & Delicious proizvodi su pakovani u zaštićenom okruženju sa ciljem da se prevenira dalja oksidacija masti i održe ukus i svežina, što proizvod čini svežim kao da je upravo proizveden. Ova tehnologija se u dobroj meri koristi u prehrambenoj industriji za ljudsku ishranu jer je azot prirodno prisutan gas i mi ga udišemo svakodnevno.