Kako pomoći psu da se izbori sa anksioznošću

Kako pomoći psu da se izbori sa anksioznošću

Psi su osećajna bića koja se takođe mogu susresti sa anksioznošću, baš kao i mi! Bez obzira da li je reč o strahu od odvajanja, buke ili se pak radi o nervozi, važno je prepoznati anksioznost kako bi se na pravi način problem rešio.

Budući da anksioznost, zajedno s drugim emocionalnim poremećajima poput straha od odvajanja može značajno uticati na kućne ljubimce, preporučujemo da potražite stručnu pomoć. Savetujemo da se obratite stručnjaku za ponašanje životinja ili sertifikovanom treneru pasa. Ovi profesionalci imaju znanje i obuku potrebnu da procene specifične potrebe Vašeg ljubimca te da preporuče prilagođene strategije za efikasno rešavanje problema.

Na sreću, postoje mnoge strategije i tehnike koje možete primeniti kako biste pomogli svom psu da se oseća mirnije i srećnije u različitim situacijama!

Razumevanje anksioznosti kod pasa
Pre nego što Vam pružimo korisne savete za ublažavanje anksioznosti kod pasa, važno je da shvatimo uobičajene uzroke i znakove.
Uzroci anksioznosti kod pasa mogu biti raznoliki - od onih koje možemo aktivno rešiti, poput odvajanja od vlasnika ili boravka u nepoznatom okruženju, do iznenadnih okidača nad kojima nemamo kontrolu, kao što su glasni zvukovi poput grmljavine ili vatrometa.
Anksioznost kod pasa može se manifestovati kroz različite znakove, uključujući prekomerno lajanje, dahće, nervozno hodanje, drhtanje, destruktivno žvakanje ili čak agresivno ponašanje. Vi najbolje poznajete svog ljubimca, zato budite pažljivi i budite njegov zagovornik!

KORISNI SAVETI

Raspored dnevnih aktivnosti: Kreiranje redovnog dnevnog rasporeda za hranjenje, šetnje i igru može umanjiti anksioznost.

Fizička i mentalna stimulacija: Redovna vežba je ključna za fizičko i mentalno zdravlje psa. Uključite ga u aktivnosti poput šetnji, obuke, igre… kako bi Vaš pas imao zanimaciju.

Stvorite siguran kutak: Odredite mirno, udobno mesto u Vašem domu gde se pas može povući kada se oseća uznemireno. To može biti udoban krevet sa njegovim omiljenim ćebetom.

Postepena desenzibilizacija: Za pse koji pate od različitih fobija ili anksioznosti, poput straha od grmljavine ili vožnje automobila, tehnike desenzibilizacije mogu biti efikasne, a to je postepeno izlaganje psa okidaču u kontrolisanom okruženju.

Tehnike opuštanja: Kako biste pomogli psu da se nosi sa stresnim situacijama, pokušajte da mu skrenuti pažnju komandama koje je će Vaš pas sigurno izvršiti, a nakon toga ga nagradite. Takođe, važno je provodite što više vremena sa Vašim psom, kako bi se on osećao sigurnije.

Izbegavajte kažnjavanje: Kažnjavanje nije efikasan način za rešavanje anksioznosti kod pasa i može čak pogoršati problem. Umesto toga, fokusirajte se na tehnike opuštanja, I nagradite psa poslasticom ili pohvalom.

Obratite pažnju na ishranu: Iako ishrana nije direktni uzrok, ali promene u ishrani ili problemi poput nedostataka hranljivih materija, intolerancije ili alergija mogu uticati na zdravlje psa. Zdravlje creva posebno igra važnu ulogu - zdrava creva doprinose sreći i zdravlju. S druge strane, problemi sa varenjem mogu izazvati simptome kao što su anksioznost ili stres.

Umirujući proizvodi: Postoje razni proizvodi koji mogu pomoći u smanjenju anksioznosti kod pasa, kao što su difuzori feromona, prsluci za kompresiju ili biljni suplementi. Preporučujemo da se konsultujete sa svojim veterinarom kako biste odabrali najprikladnije opcije za Vašeg ljubimca.

Zdravlje na prvom mestu
Borba protiv anksioznosti kod pasa zahteva strpljenje i razumevanje. Primenom ovih saveta i tehnika možete pomoći Vašem krznenom prijatelju da se oseća mirnije, srećnije i sigurnije u različitim situacijama. Važno je zapamtiti da svaki pas ima svoje specifične potrebe, tako da problem može potrajati dok ne pronađete pravu kombinaciju strategija koje najbolje odgovaraju Vašem krznenom prijatelju. Ljubav, doslednost, pravilna briga i ishrana, su ključ zdravijeg i srećnije zivota Vašeg psa.