MAČE U DOMU

Odluka da usvojite mače, jedna je od najlepših koju ste doneli, i čini se iz ljubavi, ali i sa velikom odgovornošću jer će to mače biti u vašem domu dugi niz godina. Kada mače dođe u novi dom to je trenutak velike radosti, ali je neophodno obratiti dosta pažnje na taj momenat. Javiće se sumnje, i to uglavnom ukoliko je ovo vaše prvo iskustvo sa mačetom.
Ključno je pripemiti bezbedno i odgovarajuće okruženje koje će pomoći mačetu da se što lakše navikne na njega, ali se mora povesti računa i o svim aspektima buduće brige poput zdravlja, ishrane i učenja. Uz sve to, saveti su uvek dobrodošli.

PRVI KONTAKT
Mačke se smatraju samostalnim, ali ovo ne znači da im pažnja nije potrebna. Kako da na najbolji način dočekate mače u svom domu?
Pe svega, moramo biti svesni da je dolazak mačeta u novu kuću delikatna situacija jer je sve novo i neotkriveno. Iz tog razloga biće mu potrebno nekoliko dana da istraži novi prostor i da vam pokloni svoje poverenje. Za početak, da bi se osećalo bezbednim, potrebno je napraviti mu posebno mesto gde će moći da se sakrije i posmatra šta se dešava oko njega. Ovo će mu pomoći da se oseća sigurnijim u novom okruženju. Mačići trebaju mnogo ljubavi i sna. Mačke su uglavnom "šampioni dremanja", i 2/3 svog života provedu spavajući. Zato nemojte dirati svog ljubimca dok spava, ne nosite ga i ne budite ga da biste se mazili.

ORGANIZACIJA PROSTORA
Kako bi se osećalo što ugodnije u novom domu, savetuje se da mače ima svoj mali kutak u kom će imati prostirku za odmor, neizostavne posude za hranu i vodu, možda poneku igračku i kutiju sa peskom ili posipom. Mače će se brzo navići na kutiju i koristiće je bez problema. Kutija se mora čistiti jednom dnevno, dok se pesak mora menjati bar jednom nedeljno. Dajte mačetu vremena da se navikne na to koji je deo kuće za igru, a koji za ishranu, kao i za čišćenje i odmor.
Nikada nemojte pustiti mače da spava na podu, jer je on isuviše hladan za njega. Kako bi se osećalo zaštićenim dok se odmara, možete prostirku za spavanje da stavite blizu sata koji otkucava; potpuna tišina može da uznemiri mače, dok će otkucaji sata učiniti da se oseća bezbednim kao da je u društvu.

KAKO SE OPHODITI PREMA MAČETU
Fizički kontakt je veoma bitan u prvim mesecima života mačeta, a ako želite da sa njim razvijete odnos dubokog poverenja morate ga držati, maziti i igrati se sa njim. Ovo je najbolji recept za građenje čvrste veze koja će trajati tokom celog života mačke.

VASPITANJE MAČETA
Mačke su aktivne životinje i veoma su radoznale, što znači da je neophodno osmisliti im aktivnosti unutar kuće. Kako biste izbegli igranje sa ukrasima, pokrivačima ili sofama, morate smisliti način za zabavu koji je prilagođen mačetovom temperamentu. Tome će poslužiti igračke, ali ih obavezno menjajte s vremena na vreme kako biste podstakli znatiželju kod mačeta. Nikada ne koristite svoje ruke kao igračku jer će se mače na njih navići i stalno će ih napadati.

HIGIJENA MAČETA
Mačka je čista životinja te tokom dana dosta vremena posvećuje svojoj higijeni. Strogo se preporučuje da prilikom kupanja mačke NE koristiti šampone za suvo pranje ili drugu hemiju koja može biti loša po nju; ukoliko mače oseća da je dlaka prljava, ono će sebe lizati, a na taj način može da unese štetne hemikalije u svoj organizam. Ukoliko želite da pomognete mačetu u održavanju higijene, koristite samo mekanu krpu blago natopljenu vodom.

ZDRAVSTVENE PREDOSTROŽNOSTI
Tokom prve nedelje boravka u kući, preporučuje se poseta veterinaru radi pregleda i vakcinacije protiv, recimo, besnila i hlamidije. Ova poseta će imati udela i u vaspitanju mačeta, jer će se tako navikavati i na druge ljude i naučiće kako da ulazi u interakciju sa njima.

ODGOVARAJUĆA ISHRANA
Ishrana igra važnu uloga u trenucima kada mače dolazi u novo okruženje, a svakako je i još jedan dobar način da se zbližite sa njim. Od izuzetne je važnosti da odaberete visokokvalitetnu hranu, ali za prvo vreme možete da je pustite da jede hranu na koju je već naviklo. Prelazak sa jedne na drugu hranu se odvija u fazama, ali je ključno pratiti i savete koje je veterinar preporučio. Mače i odrasla mačka imaju različite hranljive potrebe: mačići su najčešće daleko gladniji i potrebno im je servirati hranu nekoliko puta dnevno.
Saznajte više o hrani Natural & Delicius Kitten koja je osmišljena posebno za potrebe vašeg mačeta.
> N&D Grain Free KITTEN